Brasiliansk jiu-jitsu

bjj_feature_promo_1200-400

Brasiliansk jiu jitsu har sine røtter fra Judo og ju jutsu. Hovedfokuset er på kast, grep, posisjoner, kontrollgrep og strategi. Mesteparten av tiden foregår på bakken.

Brasiliansk Jiu Jitsu er en sport som passer for alle. Om du er gammel, ung, høy, lav, stor, liten, mann, dame, fleksibel, i god eller dårlig form, korte ben, lange armer spiller ingen rolle. En av grunntankene i Brasiliansk Jiu Jitsu er at du skal tilpasse teknikkene til deg.

BJJ har sin opprinnelse fra judo og japamsk jiu jiutsu. Kort fortalt lærte Mitsuyo Maeda bort Judo og jiu jitsu til Gracie familien i Brasil. Graciene tilpasset deler av judoen og ju jutsuen til sin realitet. Dermed ble Brasiliansk jiu jitsu skapt. Det ble avholdt konkurranser i Brasil, og BJJ spredte seg. I dag trenes bjj i alle verdenshjørner, ikke minst hjulpet av Graciene sin suksess i Vale Tudo og MMA. I begynnelsen holdt Graciene mye av hemmelighetene for seg selv, men i dag er ikke Graciene like dominerende.

Hovedforskjellen på Judo og BJJ ligger i at fokuset i BJJ er på hva som skjer etter at kampen når matten, istedenfor det stående. Fokus ligger på å få motstander til å klappe av ved å bruke en kvelning eller et bend. Samt at den som ligger på bunn har fått et mye større repertoar i BJJ.

Judo og BJJ komplementerer hverandre veldig godt, slik at mange av de beste holder svarte belter i begge disipliner. I konkurranse BJJ går en kamper som varer 5 – 10 minutter. Det gies poeng for nedtagninger og posisjonering, samt at avklapping vinner kampen.